Skip to main content
19 september, 2024

Hvordan manglende feedback koster unge talenter og virksomheder dyrt – og hvordan vi kan rette op (10 forslag)

19 september, 2024

I mange virksomheder bliver den uformelle feedback i hverdagen undervurderet og ofte helt forsømt. Dette har konsekvenser for både de unge talenter, deres ledere, og ikke mindst virksomhedens indtjening og udvikling. 

For mange bliver feedback til en sjælden begivenhed, afhængig af individuelle lederes personlige stil, og ikke en systematisk del af virksomhedens hverdag. 

Når det sker, taber både ledere, projektteams og især unge talenter værdifuld læring og vækstpotentiale.

Her er fire afgørende områder, hvor virksomheder og unge talenter mister muligheden for vækst, og hvordan systematisk feedback kunne rette op på det:

1. Manglende fælles tilgang til feedback

Et af de største problemer er, at der ofte ikke er en fælles standard eller fælles værktøjer for, hvordan feedback gives i virksomheden. Partnergrupper, ledergrupper og projektledere har ikke en fælles uddannelse eller kursusmaterialer til at afvikle feedbacksamtaler. 

Resultatet er, at feedback bliver for personafhængigt: Nogle ledere er naturligt gode til det, mens andre slet ikke yder feedback til deres unge talenter. 

Dette skaber ulighed i udviklingsmulighederne, afhængig af hvem der tilfældigvis er leder.

2. Ingen måling på værdien af feedback

Virksomheder glemmer ofte at måle og dokumentere den værdi, som systematisk feedback kan skabe for virksomheden, projektlederne, de unge talenter og kunderne. 

Når man ikke måler, fortsætter man med at levere på samme niveau som før, og man risikerer at overse de potentialer, som AI-teknologi og feedbackværktøjer kan frembringe.

Hvis man ikke måler på feedback-kulturens effekt, får man heller ikke indblik i, hvordan det kan forbedre medarbejdernes præstation og fastholdelse. 

Studier viser, at virksomheder med en stærk feedbackkultur har op til 14,9 % lavere personaleomsætning og oplever højere produktivitet og indtjening​.

Kort sagt: “Money talks”, og det gør feedback også, når det bliver taget seriøst.

3. Feedback skaber selvtillid og selvstændighed hos unge talenter

Når unge talenter får løbende, systematisk feedback, styrker det deres selvtillid og selvstændighed. De kan hurtigere eksekvere opgaver, tage ansvar og levere bedre resultater. Det bidrager til hurtigere læringskurver og større arbejdsglæde.

På længere sigt fører det til øget indtjening for virksomheden, nemmere fastholdelse af de bedste talenter og forbedret employer branding​.

4. Generation 40+ er ikke opdraget med feedback

Mange ledere over 40 har selv ikke haft løbende feedback som en del af deres arbejdsopdragelse. De er vokset op med at lære af fejl gennem erfaring, snarere end gennem struktureret feedback fra en leder.

Dette betyder, at de måske ikke har udviklet vanen eller værktøjerne til at give feedback i dagligdagen – en barriere, der kan løses med træning og bevidsthed om feedbacks store værdi.

Konsekvensen af manglende systematik

Desværre konkluderer mange virksomheder, at feedbackkultur bare er endnu et konsulentprojekt, som skaber en midlertidig energi, men aldrig rigtigt bliver en del af virksomhedens DNA. Dette skyldes ofte, at man ikke arbejder langsigtet nok med den eksterne konsulent, som kunne have givet sparring til ledere og projektledere og assisteret dem i at udvikle en feedbackkultur.

Ofte drukner gode intentioner i hverdagens opgaver, og den daglige feedback bliver udskudt. Ledere glemmer at give den nødvendige feedback, og de unge talenter forsøger i stedet at klare sig selv. Det medfører unødige fejl og forsinkelser i opgaveløsningen, fordi feedbacken udebliver.

Forskning og cases om effekten af en god feedbackkultur

Forskning viser tydeligt, at en stærk feedbackkultur har en positiv effekt på medarbejderes engagement og præstation. Ifølge en undersøgelse fra Harvard Business Review oplever virksomheder med en god feedbackkultur højere medarbejdertilfredshed, bedre performance og markant lavere personaleomsætning.

Eksempler fra virksomheder som Google og Microsoft viser, at struktureret feedback er med til at accelerere medarbejdernes læring og øge deres innovationskapacitet. Google har fx skabt et miljø, hvor løbende feedback og åben kommunikation mellem teams er fundamentalt for deres succes.

Hvad siger forskning og studier om effekten af god feedbackkultur – kan det betale sig?

For at styrke artiklen om effekten af god feedbackkultur, kan vi tilføje flere eksterne kilder, der viser, hvordan feedback påvirker indtjening, samarbejde og fastholdelse af ansatte.

  1. Effekt på fastholdelse af medarbejdere: Forskning viser, at medarbejdere, der modtager konstruktiv og regelmæssig feedback, er langt mere tilbøjelige til at blive i virksomheden. Ifølge en undersøgelse fra Textio øges risikoen for, at medarbejdere forlader deres job, med 63 % for dem, der modtager lavkvalitets feedback, sammenlignet med dem, der får god feedback.

    Klare forventninger og konstruktiv kritik er derfor afgørende for fastholdelsen af medarbejdere​. (Textio)
  1. Forretningsmæssig effekt: En rapport fra University of Southern California viser, at en stærk feedbackkultur kan øge virksomhedens performance markant.

    En systematisk tilgang til feedback fremmer både medarbejderengagement og produktivitet, hvilket igen kan føre til øget indtjening og bedre resultater for virksomheden​. (USC Center for Effective Organizations)
  1. Feedback og performance: Ifølge The Alternative Board kan korrekt og kontinuerlig feedback ikke kun forbedre medarbejdernes præstationer, men også skabe stærkere relationer mellem medarbejdere og ledere.

    Dette resulterer i højere jobtilfredshed og lavere personaleomsætning, hvilket gavner virksomhedens langsigtede succes​. (The Alternative Board)

Disse kilder understøtter vigtigheden af at etablere en systematisk feedbackkultur, som kan øge medarbejdernes trivsel, engagement og virksomhedens indtjening.

Nedenfor kan du se en af flere feedback-modeller. Her er Pendletons feedbackmodel.

10 forslag til at komme i gang med en god feedbackkultur i jeres virksomhed.

  1. Implementer fælles feedbackværktøjer: Sørg for, at alle ledere har samme kursusmaterialer og værktøjer til at afholde feedbacksamtaler.
  2. Mål feedbackens effekt: Dokumenter, hvordan feedback påvirker både indtjening, produktivitet og medarbejdertrivsel.
  3. Giv løbende feedback: Skab en kultur, hvor feedback ikke kun gives ved kvartalsvise samtaler, men i dagligdagen.
  4. Opkvalificer lederne: Sørg for, at alle ledere får træning i at give konstruktiv feedback, også i udfordrende situationer.
  5. Brug teknologi: Implementer AI-drevne feedbackværktøjer, der kan hjælpe med at standardisere processen.
  6. Skab feedback-rutiner: Indfør faste feedback-sessioner i projektgrupper, så feedback bliver en naturlig del af arbejdsrytmen.
  7. Involver topledelsen: Ledelsen skal aktivt støtte og fremhæve værdien af feedback.
  8. Sæt klare mål: Definér tydelige mål for, hvordan feedback skal styrke medarbejdernes udvikling.
  9. Tilpas feedback til personprofiler: Sørg for, at feedback gives på en måde, der matcher den enkelte medarbejders personlighed og læringsstil​.
  10. Følg op og justér: Gør feedback til en dynamisk proces, hvor der løbende følges op og tilpasses efter medarbejdernes behov.

Ved at skabe en stærk feedbackkultur, kan virksomheder løfte både deres unge talenter og deres bundlinje – og det kræver kun, at man prioriterer og systematiserer processen.

I Pape & Co underviser vi partnere-, ledere og projektledere i systematisk og praksisnær feedbacksamtale. Vores undervisning rummer både teoretiske men også effektive og helt konkrete måder at tilgå feedback på. 

Vi inddrager også personprofilers forskelligheder samt opgavernes formål. 

Kontakt os hvis I vil kompetenceløftes til effektivt, bedre og mere systematisk være gode til at give og modtage feedback. 

Kort sagt: “Money talks”, og det gør feedback også, når det bliver taget seriøst.

Skriv til Partner Thomas Pape på thomas@papeco.dk

Tag kontakt

Vi vender hurtigt og skarpt tilbage til dig.