Trivsel i overgangen: Vejen til en succesfuld start fra studieliv til arbejdsliv
Trivsel i overgangen: Vejen til en succesfuld start fra studieliv til arbejdsliv
Overgangen fra studieliv til arbejdsliv kan være en udfordrende tid for unge talenter. Det viser bl.a. interview med nyuddannede og DJØF. Forventningspresset, der kommer fra både dem selv og virksomhederne, kan føre til stress og en følelse af at skulle bevise deres værd hurtigt.
I denne artikel vil vi give fem løsninger, som virksomheder kan tage i brug, samt fem løsninger, som unge kan anvende for at lande i deres første job uden at føle sig overvældede eller miste motivationen.
Forventningspres og vejen til succes:
Når unge talenter træder ind i arbejdslivet, er der ofte et stort forventningspres. De ønsker at lykkes hurtigt og vise deres værd, hvilket kan føre til unødig stress og bekymring. På samme tid forventer virksomhederne, at de unge bidrager værdifuldt og hurtigt til organisationen. Men der er løsninger, både for virksomheder og de unge, der kan gøre overgangen mere glidende og succesfuld.
Vi underviser unge talenter i den sunde og stressfrie overgang
I flere år har vi bl.a. for advokatvirksomheder, herunder Bech Bruun, undervist deres unge jurastuderende og nye fuldmægtige i overgangen fra studieliv til arbejdsliv.
Vores dataanalyser og erfaringer viser særligt at det at få lov til at dele og sige højt, hvad man kan frygte, være i tvivl om eller have af tanker, når man starter, er en af de største faktorer for at tage luften ud af oppustede og nogle gange urealistiske indre forventninger hos de unge.
Vores workshop Overgang fra studieliv til arbejdsliv og procesarbejde med de unge talenter, er en af vores mest efterspurgte kurser og behov i videnstunge virksomheder og rådgiverfag, herunder advokatbranchen.
Slap af, fald ned og fald til
Vi oplever, at mange unge dygtige ambitiøse unge tager noget af konkurrencementaliteten med fra studierne ind i deres første job. De kommer ind med et eksamens-mindset og glemmer at de nu skal lære, falde til og ikke kunne alt fra første dag.
De unge ønsker mere ros og det skyldes 7 mentale faktorer
Når vi underviser unge talenter, fortæller de, at deres største behov i dagligdagen er ros, anerkendelse og feedback fra deres leder.
Flere ledere misforstår nogle gange dette behov og nogle reaktioner går på at de unge skal “curles” hele tiden. Vi ved fra 100 timers kvalitative samtaler med de unge, at det skyldes 7 mentale faktorer. Disse er beskrevet i denne artikel – læs den her.
Vi har samlet 5 løsninger og 5 løsninger til de unge, så overgangen til arbejdslivet bliver så sund, godt og motiverende for begge parter.
Løsninger for Virksomheder:
- Mentorordninger: Etablér mentorordninger, hvor erfarne medarbejdere guider og støtter de unge talenter i deres første skridt på arbejdspladsen. Dette skaber en tryg atmosfære og mulighed for at stille spørgsmål og få rådgivning.
- Onboarding-programmer: Udform omfattende onboarding-programmer, der giver de unge en grundig introduktion til virksomheden, dens værdier og kultur. Dette hjælper dem med at føle sig mere tilpas og forstå deres rolle bedre.
- Realistiske forventninger: Kommuniker realistiske forventninger omkring præstation og udvikling. Virksomheder bør opmuntre de unge til at lære og vokse gradvist og ikke føle sig tvunget til at levere perfekte resultater fra dag ét.
- Fremhæv succeshistorier: Del succeshistorier fra tidligere unge talenter i virksomheden. Dette skaber en positiv inspiration og viser, at det er en naturlig proces at udvikle sig i deres første job.
- Mental sundhed og trivsel: Fokuser på medarbejdernes mentale sundhed og trivsel. Tilbyd støtte og ressourcer, der hjælper de unge med at håndtere stress og finde balance mellem arbejde og fritid.
Løsninger for Unge Talenter:
- Sæt realistiske mål: Sæt dig realistiske og håndterbare mål for din første tid på arbejdspladsen. Vær tålmodig med dig selv og anerkend de små fremskridt.
- Spørg om hjælp: Vær ikke bange for at spørge om hjælp, hvis du er usikker eller har brug for rådgivning. Kolleger og ledere vil gerne hjælpe dig med at lære og udvikle dig.
- Dyrk netværk: Dyrk dit faglige netværk og deltag i virksomhedsarrangementer. At bygge relationer kan åbne døre for nye muligheder og støtte din karriereudvikling.
- Søg balance: Prioritér en balance mellem arbejde og fritid. Sørg for at tage pauser og finde aktiviteter, der giver dig energi og glæde uden for arbejdspladsen.
- Vær tålmodig: Forvent ikke at have alt under kontrol med det samme. Vær tålmodig med dig selv og erkend, at det tager tid at lære og vokse i et nyt arbejdsmiljø.
Konklusion:
Overgangen fra studieliv til arbejdslivet kan være en udfordrende periode, men med de rette løsninger og tilgange kan både virksomheder og unge talenter sikre en glidende og succesfuld overgang. Ved at fokusere på støtte, realistiske forventninger og en sund balance mellem arbejde og privatliv kan unge talenter trives og opbygge en stærk karriere i deres første job.
Ønsker I også værktøjer til jeres ledere og unge talenter?
Kontakt strategisk ledelsesrådgiver Thomas Pape og hør, hvordan vi også kan hjælpe jeres virksomhed og jeres unge talenter. Skriv til thomas@papeco.dk eller ring på 2894 5925.