Skip to main content
26 juli, 2023

Romantiserer vi manglende empati, stress og pseudo opgaver, når vi latterliggør de unges mistrivsel i første job?

26 juli, 2023

Romantiserer vi manglende empati, stress og pseudo opgaver, når vi latterliggør de unges mistrivsel i første job?

De unges forventninger til første job og mødet med arbejdsmarkedet er fyldt med høje forventninger om personlig udvikling, spændende opgaver og et godt socialt miljø i teamet, gruppen og mellem kollegaerne. 

Men for mange unge bliver første møde i første job en brat opvågning og flere oplever stress, tvivl og mistrivsel. 

DJØF’s medlemmer under 30 år oplever mere stress

Tal fra DJØF viser, at 30 % af deres medlemmer under 30 år inden for de to seneste uger har haft psykiske symptomer på stress i halvdelen af tiden. (Hele tiden: 4 %, Det meste af tiden 14 % og Lidt over halvdelen 12 %). 

I 2021 gjaldt det for 20 procent, at det var mere end halvdelen af tiden.

Tallet falder, jo ældre medarbejdergruppen er. For de over 60-årige er det 17 procent, der har oplevet psykiske symptomer på stress mere end halvdelen af tiden.

Det er svært for ældre kollegaer at rumme de unges mistrivsel

DR har lavet interviews med unge og deres oplevelser i første job. Artiklerne fik luft under vingerne på de sociale medier og man skal ikke have sarte nerver, hvis man som ung håbede på lidt empati eller indlevelse fra ”voksne ansatte”. 

Blandt kommentarerne blev skrevet:

  • Der bliver ”følt” for meget for tiden. Modgang er også sundt“. 
  • “Jeg har arbejdet siden jeg var 13 år. Jeg har ikke mærket andet, end at jeg skulle passe mine ting”.
  • Modgang giver hår på brystet og gør en stærk. Bare se på en cykelrytter, hvad de går igennem)”. 
  • De unge curlingebørn mangler mor og far ude i det virkelige liv lol”. 
  • Mit job var også hårdt og jeg var også presset. Men jeg fik ikke stress”. 
  • Jeg tænker helt ærligt: Tag jer sammen”. 

Tonen på sociale medier er hård og det er en gratis omgang at skrive ovenstående kommentarer og forhåbentligt vil disse mennesker ikke have samme sprogbrug i den virkelige verden. 

Og dog – for partnere og ældre ansatte siger det også højt – i det virkelige liv. 

Vi færdes i konsulentbranchen, rådgiverbranchen og i videnstunge virksomheder. Ofte hersker der et konkurrenceorienteret miljø, hvor høje krav om faglig indsigt og store personlige kompetencer er en selvfølgelighed. 

Her møder vi ældre ledere og partnere (fra 50+ år) der helt åbent, siger at de ikke forstår de unge og alle deres følelser. De oplever de unge som nærtagende, for krævende og de mangler respekt for, at der er et hierarki = der er en naturlig rækkefølge i hvilke goder og muligheder man får og skal have. (Det er åbenbart aldersbetinget. 

Romantiserer vi verbal afstraffelse, fornedrende kommentarer og dårlige arbejdsforhold?

Kløften mellem den ældre generation og den yngre bliver tydelig, når man debatterer, hvad man ”bør kunne klare, holde ud og kunne tåle”. 

Måske glemmer vi ”ældre” at hjernen glemmer, i hvert fald den bevidste del, hvad vi har været igennem i vores liv. Vi glemmer, fortrænger, vi fornægter, vi romantiserer og gør vores mentale ar på sjælen til warstories og anekdoter over et stort glas rødvin. 

Men reelt er det ar på sjælen, traumer og undertrykkelse af autonomi og en forkertliggørelse af individet. Det er manglende empati, når man ikke (gider) forstå den introverte, den følsomme, den afventende, den underdanige, den tidligt såret, den altopofrende og den ordentligt opdraget.

Er det den kultur og stillestående kultur vi ønsker for 2023 og vores unge mennesker?

Måske blev en 50-årig bare aldrig spurgt ”Men hvordan har du med at opleve et så dårligt arbejdsmiljø”.  

Måske var tiden for 20-30 år siden bare ikke til, at vi talte om følelser, opførte os ordentligt, behandlede mennesker værdigt og havde på dagsordenen, at virksomheder, ledere og partnere så ansatte som mennesker og ikke blot batterier eller møtrikker, der skulle bidrage til at få hjulene til at dreje rundt og bundlinjen vokse. 

Et er sikkert – Det bliver på de unges præmisser og det er kun godt. 

Vi kan lade reptilhjernen få frit løb på sociale medier, når vi provokeres af artikler om unges møde med første job. Vi kan vælge og undlade at spørge os selv, hvad vores kraftige reaktioner reelt handler om. (for det handler ikke om de unge. Reaktionerne handler om dig selv og hvad du bliver trigget af, når du læser om du unge). 

Vi kan dog ikke undgå at skulle ændre kulturen, dialogerne, feedbacken, respekten, samarbejdet og forventningerne, hvis vi vil have de bedste unge ansatte i vores virksomheder. 

For de nægter at blive behandlet dårligt og måske er det lige her vi kan se, at vores ”curlingopdragelse” har båret frugt. 

Vi har de sidste 10-20 år lært vores børn og unge at være i kontakt med dem selv, at sætte ord på følelser og tanker, vi har lært dem at indgå i forpligtende fællesskaber og vi har lært dem, at grænser er til for at blive respekteret og vi har reageret, når disse bliver brudt. 

Hvordan kan vi så tro andet, end at de unge reagerer kraftigt, når de møder forældende anekdoter, dårlig ledelse, manglende lyst til at kende personen, profilen og potentialet hos hvert ungt menneske, der står klar i startblokken og klar til at fyre sig selv og evnerne af?

Står Pape & Co kun for pussenusse coaching af unge talenter?

Vi tager viden, erfaringer og litteratur og blander med både gamle og unges virkelighed. Vi er selv opvokset i elitemijøer, jeg selv er tidligere elitesvømmetræner og ansat på det danske svømmelandshold og vi kan tale sproget hos de mest krævende virksomheder der er vores kunder. 

Men vi kan ”få følelser ned i spidse sko”, så både ledere, partnere og unge talenter ved, hvorfor og hvornår vi skal tale, agere og håndtere hinanden i hverdagen bedst muligt.

Vi har respekt for virksomheders eksistens – Vi fletter det bare sammen med 18 års viden om unge mennesker. 

Vi ved, hvordan unge talenter tænker om sig selv, dig som leder og jeres virksomhed – Vil I vide det?

Gennem 18 år har vi i Pape & Co haft speciale i studerende og unges ansattes trivsel og har både rådgivet, behandlet og undervist 1000vis af unge. Vi har 8000+ individuelle samtaler med unge og 1000vis af undervisningstimer i de mest krævende rådgivningskonsulenthuse i Danmark. 

Hverken HR, lederne og partnerne ved, hvad de unge reelt tænker, når de møder dårlig ledelse, dårlige arbejdsforhold, manglende respekt og fornedrende kommunikation. 

Det ved vi, for vi har de fortrolige samtaler med dem. Vi kan oversætte og hjælpe ledere og virksomheder til, at tiltrække og fastholde de unge talenter med vores viden og dataanalyser. 

Kontakt os uforpligtende og hør hvordan vi også kan sparre med jeres ledere og udvikle jeres unge talenter indenfor personlig udvikling og ledelse. 

Skriv til thomas@papeco.dk eller ring på 2894 5925. 

Vi vil anbefale dig at læse artiklerne:

Trivsel i overgangen: Succesfuld start på arbejdslivet.

Talentanalysen 2023: Ros handler om 7 forskellige mentale faktorer.

Tag kontakt

Vi vender hurtigt og skarpt tilbage til dig.